+36 74 311-566

A corten acél, ami önmagát védi a rozsdától

Az elmúlt pár évben Nyugat-Európában az építészet terén egyre inkább elterjedett és közkedveltté vált az úgynevezett corten acél használata. Ahogy tapasztaltuk, már nemcsak vállalati beruházásoknál, hatalmas projekteknél alkalmazzák, hanem a magánszemélyek körében is egyre népszerűbb ez az anyag. Ebben a cikkben összeszedtem, hogy mik a corten előnyei, mikor célszerű ezt az anyagot választani és egy-két fontos dolgot is megemlítek, amire érdemes odafigyelni.

A COR-TEN® eredetileg egy amerikai találmány, időjárásálló acélnak is nevezik. Tulajdonképpen ez egy bevonat nélküli, nagy szilárdságú, alacsony ötvözőanyag tartalmú, hegeszthető szerkezeti acél, mely kialakításnál arra törekedtek, hogy ne legyen szükség az utólagos felületkezelésre, festésre, és stabil, védőrozsdaréteg jelenjen meg, ha az anyag több éven keresztül is ki van téve az időjárási viszonyoknak.

Így született meg a COR-TEN® acél, melynek felületén az eső, pára hatására egy „nemes rozsda”, vagyis egy külső patina réteg alakul ki, mely megvédi az anyagot a további korróziótól.

Ez az acél bizonyítottan jóval nagyobb ellenállást tanúsít a légköri korrózióval szemben, mint bármelyik másik acél. Ellenáll az esőnek, a hónak, a jégnek, a ködnek és más meteorológiai viszonyoknak. A védőoxid bevonat eltömíti a felületi pórusokat és ezáltál gátolja a rozsda mélyebbre jutását, vagyis nincs további rozsdásodás.

Ez azt jelenti, hogy nincs szükség karbantartásra, különféle kezelőanyagok használatára, ahhoz, hogy megelőzzük a korródálódást, így a festési, illetve az utólagos javítási, fenntartási költségeket megtakaríthatjuk. Ez a legnagyobb előny, ami miatt szerintem ezt az anyagot érdemes választani.

Természetesen a corten acél is használható festett állapotban, hiszen ha a festés meg is sérül, alatta az anyag saját korrózióvédelmi mechanizmusa ugyanúgy beindul. De ezt általában nem szokták kérni, mivel a cortent sokszor pont a kialakuló saját színe miatt alkalmazzák. Az anyagon ugyanis a rozsdásodás eredményeképpen kezdetben egy világosabb, majd az évek során egyre sötétedő, barna színű patinás bevonat képződik.

A kép forrása: Pinterest

Ennek az egyedi megjelenésnek köszönhetően számos építészeti projektben előszeretettel alkalmazzák. Például mi is készítettünk már korlátelemeket vagy hotelépülethez külső és belső dekorációs falburkolatot. Beltérben is alkalmazható, de ebben az esetben a kialakult rozsdaréteget célszerű egy védő lakkréteggel ellátni.

Eredetileg ott alklamazták, ahol nagy szerkezeti szilárdságra van szükség, és ahol nehéz a felületek karbantartása. Ilyenenek lehetnek akár a hidak, tartályok, vagy haszongépjármű alvázak.

A másik nagy terület, ahol elterjedt van a corten, az a kertépítészet. Sokszor a szépsége, patinás jellege miatt kerttervezők, kertépítők is örömmel alkalmazzák. Számos esetben gyártottunk már különféle méretű növénytartó ládákat, ágyásszegélyeket, melyeket köz- és magánkertek építéséhez rendeltek. A rozsdaréteg barna színe természetességet áraszt és kifejezetten jól mutat a zöld növények körében.

A kép forrása: formboss.com.au

Tehát ezt a nagy szilárdságú acélötvözetet célszerű ott alkalmazni, ahol nagyobb szilárdságú és hosszabb élettartamú, azaz erős és tartós anyagra van szükség. Különösen olyan esetekben, amikor nem kezelt ötvözeteket kívánunk használni. Hátránya, a súlya, mivel jóval nehezebb, mint az alumínium.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a corten acél váltakozóan nedves és száraz ciklusokat igényel, hogy a megfelelő védőréteg kialakuljon, mivel az oxidréteg akkor keletkezik, amikor az acél nedvesedés után megszárad. Ez a patina normál időjárási körülmények között körülbelül egy év alatt alakul ki. Azokon a helyeken, ahol sóterhelt levegő, magas csapadékmennyiség, sok nedvesség vagy tartós köd jellemező, általában nem javasolt alkalmazni, mert nem biztosít megfelelő környezet a corten számára.

Továbbá összeszerelésnél figyeljen arra, hogy csak rozsdamentes acélból készült csavarokat, összeillesztő elemeket használjon. A horganyzott, galvanizált és a cink tartalmú anyagok ne kerüljnenek érintkezésbe a cortennel.

Az építészeti célokra történő felhasználáskor fontos művelet lehet a stabilizálás. Annak érdekében, hogy a kezdetben kialakuló rozsda ne „folyjon” meg, hanem szép egységes réteget alkosson, célszerű az elemeket a beépítés előtt „bepácolni”, áztatni.

Amit jó tudni, hogy igazából az eredeti COR-TEN® acélt ma már nem gyártják, helyette a COR-TEN®-nek megfelelő specifikációk alapján, más cégek által létrehozott acélötvözeteket lehet kapni. Tehát a corten ma már ezeknek az anyagoknak az összefoglaló neve.
Ma Magyarországon a legtöbb helyen a finn Ruukki (SSAB) cég által gyártott corten acél kapható.

Corten acél termékkatalógusunk jelenleg frissítés alatt van, de kérdésével, egyedi elképzelésével kapcsolatban bátran keressen minket elérhetőségeinken.

Facebook
LinkedIn